Shakkia kaikille!





Maanantaisena iltapäivänä saavuin seuraamaan Oulun shakkiseuran eli OSS treenejä. Yllätyin miten mukava määrä paikalla oli porukkaa. Juttelin porukan kanssa yleisesti shakista sekä tein henkilöhaastattelun. Minua kiinnosti erityisesti se, miten shakin pelaamisen pystyy aloittamaan Oulussa ja millaista shakin pelaaminen on.
Yleisesti sain vaikutelmaa, että shakin pelaamisen aloitusikä vaihtelee paljon. Pelaamisen voi aloittaa missä vaiheessa elämää tahansa.
Nuorimmat kiinnostuneet olivat aloittaneet shakin pelaamisen jo muutaman vuoden iässä.

Haastattelu
Tein haastattelun shakkia pitkään pelanneelle Osmo Kauppilalle, joka aloitti pelaamisen varhain 4-vuotiaana. Hän kertoi, että koronan vaikutus shakin pelaamiseen oli hyvinkin nähtävissä, niin fyysisesti livenä, kuin netissä. Korona vaikutti pelaajamäärään positiivisesti nousuna, koska porukka vietti paljon aikaa kotona ja myös shakkiin liittyvä sarja Musta kuningatar julkaistiin Netflix palvelussa, joka niitti kiinnostusta ihmisissä laajasti. Lisäksi shakki streamit nostivat pelaajamääriä. Kilpaileminen laudan ääressä livenä väheni lähes nollaan korona aikana, mutta netissä pelejä pelattiin ja luvut sen kun vain kasvoivat.

Missä voit aloittaa shakin pelaamisen Oulussa? Missä itse aloitit?
Ennen vanhaan oli hyvin tavanomaista, että shakin pelaaminen aloitettiin shakkikerhoilla, kuten Osmo myös itse aloitti. Nykyään shakkikerhojen lisäksi netissä on myös paljon resursseja, joilla pääsee alkuun. Osmo kertoo, että shakkia halvempaa harrastusta on vaikeaa keksiä. Puhutaan euroista, sillä seuran jäsenmaksu huitelee kolmen kympin tienoilla, mutta osallistumismaksut klubille alkaen 1 euro. Jos shakkia haluaa pelaamaan Oulussa, kannattaa ottaa yhteys OSS-kerhon puheenjohtajaan. Oulun shakkiseuralla on kaksi erillistä päivää pelaamiselle, joista toisessa pääosin aikuisia ja toisessa junioreita. Yhteystiedot löytyvät seuran nettisivuilta ja Facebookista.
”Hyväksi shakinpelaajaksi tuleminen vaatii treeniä ja työtä sen eteen”
Shakin säännöt ovat simppelit, joten aloituskynnys on matala. Shakin pelaamisesta on monia hyötyjä aina lasten kehittymiskyvystä muistisarauksien ehkäisemiseen saakka. Shakki aktivoi aivoja ja on hauskaa.

Mitä tarkoittaa pitkä, nopea ja pikapeli? Miksi kelloja käytetään?
Netissä pelataan tyypillisesti pelejä, joissa miettimisaika on viidestä minuutista – minuuttiin tai jopa vähemmän. Laudalla pikashakin pituus on keskimäärin 5 minuuttia. Nopea 15–30 minuuttia ja pitkän pelin turnaus pari tuntia. Kelloja shakin pelaamisessa käytetään peliajan rajoittamiseen. Alun perin aloituksessa molemmalla pelaajalla on saman verran aikaa kellossa. Siirrot pitää ehtiä tehdä, ennen kuin aika loppuu kellosta. Kellon aika hupenee aina, kun pelaajalla on oma vuoro siirtää nappulaa.
Mieleenpainuvin shakkikokemus?
Mieleenpainuvimmista shakkikokemuksia tulee mieleen sellaiset, kun on pelannut yksittäistä vahvaa pelaajaa vastaan hyvin ja voi olla tyytyväinen omaan suoritukseen. Ulkomaanturnaukset, josta mielessä Tukholman Rilton Cup 2009, siellä tuli pelattua hyvin.

Miksi valitsit lajiksi juuri shakin?
Kuninkaitten peli ja lautapelien kuningas. Ajatteli ja ongelmien ratkaisu kiinnostaa.
Osmo haluaa sanoa kaikille shakista kiinnostuneille,
”Kokeilemaan vaan, joku on sanonut, että kestää minuutti oppia ja elinikä tulla mestariksi”.
https://oulunshakkiseura.one/
https://www.facebook.com/Oulunshakkiseura/